Kanał na Youtube Fanpage na Facebook


07-21-2020

Smaki

Ekologia a bezpieczeństwo - czy można to pogodzić?

Ekologia, świadomy konsumpcjonizm - pojęcia te są szeroko znane i rozpowszechnione. Coraz więcej firm decyduje się na ograniczenie użycia plastiku, tworzyw sztucznych na rzecz opakowań z surowców ekologicznych, biodegradowalnych. Restauracje powoli rezygnują z plastikowych słomek do napojów, natomiast w sklepach popularne torby drożeją lub są zastępowane papierowymi lub materiałowymi wielorazowego użytku. Jednakże nie jest to jedynie trend, ale także konieczność - ze względu na przyjętą dyrektywę Komisji Europejskiej, przegłosowaną w marcu 2019 r. - do 2021 roku zostanie wprowadzony zakaz produkcji opakowań z tworzyw sztucznych. Przedsiębiorcy mają tak naprawdę niewiele czasu, aby dostosować się do tych przepisów.

Ostatnie wydarzenia w Polsce i na świecie spowodowały, że na chwilę zapomnieliśmy o dbałości o środowisko, ekologię. Skupiliśmy się na walce o zdrowie nasze i naszych bliskich. Nadal sytuacja jest napięta, ale część z nas myśli już o powrocie do nowej normalności...powrotu do spotkań z ludźmi: znajomymi, rodziną, czy też partnerami biznesowymi - jednak wszystko przy zastosowaniu zasad bezpieczeństwa.

 I tutaj pojawia się pytanie: czy możemy jakoś pogodzić przestrzeganie zasad bezpieczeństwa oraz ekologię?

Oczywiście, że tak. Wystarczy zastosować opakowanie, czy też naczynia, które pozwolą nam rozdzielić przekąski, desery czy sałatki na mniejsze porcje - aby nie było potrzeby sięgania ze zbiorczej misy czy patery. Do tej pory takie rozwiązania kojarzyły się nam z dużą ilością plastiku i dużą ilością odpadów, które czasami trudno jest wykorzystać ponownie, a ich rozkład trwa wiele, wiele lat. Dziś już nie musi tak być - mamy do dyspozycji szeroki wachlarz rozwiązań, które pozwolą nam zadbać o naszą planetę. 

W naszej ofercie niedlugo znajdziecie właśnie takie zestawy - sezonowe, wegetariańskie, wegańskie - nawet dla mniejszych grup. Wszystko w ekologicznych opakowaniach, wydzielone dla każdego uczestnika spotkania. Dodatkowo każdy zestaw będzie zaopatrzony etykietą - dowiesz się jaki jest skład, alergeny oraz kaloryczność Twojego posiłku. 

 

 

Ola Tomczyk - dietetyk






Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2019

Design & Software