Kanał na Youtube Fanpage na Facebook


06-29-2016

Smaki

Złociste menu

„…Mimozami jesień się zaczyna, złotawa…”, tak , znowu jesień. Na szczęście, choć wieczory są już chłodne, słońce jeszcze nas nie opuszcza. W jego świetle dojrzewają właśnie  cudowne warzywa i owoce, które wypełnią nasze podniebienie słodkim smakiem.

Na jesiennym stole powinna znaleźć się zupa z żółtej cukini z imbirem i chili na rozgrzewkę, albo klasyczny krem z borowików. Zapach lasu podziała na nas odprężająco.  Złociste danie główne to mogą być faszerowane papryki, najlepiej te żółte i pomarańczowe, wypełnione ryżem, kuskusem, zieleniną, mięsem lub grzankami i kozim serem. Papryka to nie tylko smak, ale i moc witamin, zwłaszcza witaminy C. Poza tym sam widok jej energetycznych kolorów poprawia nam humor.

A na deser? Złote gruszki, wspaniałe do kruchych tart  i drobnych przystawek z dodatkiem pysznych serów. Ich sokiem, zamiast cukru, możemy posłodzić też śniadaniową owsiankę. Gruszki są jednym z najlepszych owoców dla alergików, (uczulenia na gruszki są bardzo bardzo rzadkie).  Owoce te, regulują  także trawienie, a zawarta w nich witamina C wzmacnia odporność.

W złocistym menu nie może zabraknąć miodu, a  wrzesień to dobry czas na zakup tego rarytasu. Najlepiej zrobić zakupy u zaprzyjaźnionego pszczelarza, jeśli jednak nie mamy znajomej pasieki, wybierajmy miody w sklepach ze zdrową żywnością. Lipowy miód przyda się na przeziębienie, rzepakowy wzmocni układ trawienny, gryczany wesprze produkcję czerwonych krwinek , a wrzosowy, malinowy czy akacjowy są takie pyszne…






Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software