Kanał na Youtube Fanpage na Facebook


06-29-2016

Smaki

Wkrótce sezon na szparagi

Na straganach spotykamy kilka rodzajów szparagów, najczęściej są to białe i zielone szparagi, które mimo różnic są pędami tego samego gatunku. Różna barwa wypustek wynika z różnego sposobu uprawy – zielone wypustki wyrastają nad powierzchnię gruntu, a białe rosną przysypane ziemią. Kupujmy je tylko w sezonie, zwracajmy uwagę na jędrność wypustek i grubość łodyżek. Te zbyt przerośnięte mogą okazać się zbyt łykowate i trudniejsze do przyrządzenia.

Młode zielone szparagi najsmaczniejsze są ugotowane na parze (ok. 6 minut we wrzącej lekko osolonej wodzie), białe zaś powinno gotować się w pozycji pionowej, najlepiej w wąskim garnku, tak by łodygi były zanurzone we wrzątku, a główki w parze. Szparagi wyśmienicie smakują po prostu z cytryną, oliwą i świeżo zmielonym pieprzem lub chili. Można je także podać z sosem winegret lub z jajkiem ugotowanym na miękko. Przyrządza się z nich także delikatną zupę krem.

Wiosna choć opornie, to jednak nieuchronnie nadchodzi, a wraz z nią sezonowe warzywa. Już wkrótce na targowych straganach i półkach warzywniaków pojawią się szparagi.  Z roku na rok szparagi goszczą coraz częściej na naszych stołach, warto więc poznać ich walory.

To warzywa bardzo odżywcze, o dużej zawartości witamin i minerałów, a jednocześnie niskokaloryczne. Ze względu na potas i asparaginę polecane są dla osób z nadciśnieniem. Działają moczopędnie (u niektórych osób przejściowo mocz nabiera specyficznego zapachu), oczyszczają nerki i wątrobę. A znaczne ilości kwasu foliowego, który zapobiega powstawaniu wrodzonych wad układu nerwowego, czynią je wspaniałym pokarmem dla kobiet w ciąży i planujących powiększenie rodziny.






Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software