Kanał na Youtube Fanpage na Facebook


06-29-2016

Zdrowie

Świeże soki - naturalna bomba odżywcza

Trwa moda na wyciskanie soków z owoców i warzyw. I oby tak było jak najdłużej. Dzięki nim nasz organizm może bardzo szybko otrzymać solidną porcję witamin, minerałów i enzymów najwyższej jakości, co tylko może nam wyjść na zdrowie, urodę i kondycję. Soki warto wyciskać w domu, albo wybrać się po nie do coraz popularniejszych juice barów.

Można powiedzieć, że świeże soki to naturalne paliwo dla naszego organizmu, dodają nam witalności, wzmacniają nasz system immunologiczny, oczyszczają z toksyn, a nawet zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym, także nowotworom. Często stosowane są też w dietach odchudzających i oczyszczających, gdyż przywracają równowagę w ciele – wystarczy tylko jeden dzień w tygodniu spędzić na samych sokach, by nasz organizm odetchnął z ulgą i był gotowy stawić czoła zagrożeniom współczesnego świata (chemikalia, pestycydy, metale ciężkie, stres). 

Świeże soki mogą być owocowe, warzywne, albo warzywno-owocowe. Przekonajcie się, jakie bogactwo smaków można w ten sposób uzyskać. I nie oszukujmy się – nie zjemy w ciągu dnia tylu owoców i warzyw, ile wypijemy z nich soków (na 1 litr soku trzeba użyć ok. 1,5-2 kg surowców). Ponadto, może się okazać, że w płynnej postaci nawet nielubiane przez nas warzywa lub owoce, zawierające cenne składniki odżywcze, bardzo nam posmakują. To również ważny argument przemawiający za tym, że wyciskane świeże soki są naturalnym witaminowym shotem.

Na soki wybierajmy warzywa i owoce dobrej jakości, najlepiej z upraw ekologicznych. Te, uprawiane na skalę przemysłową często szprycowane są chemikaliami i pokrywane woskami – różnica w smaku jest ogromna. Ważne też, aby sok wypić od razu po zrobieniu (wyjątek stanowi ten z buraka, który musi odstać przynajmniej 2 godziny), gdyż wtedy zachowana jest najwyższa jakość witamin, minerałów i enzymów. Ale możemy też przechować je kilka godzin w lodówce – w ciemnej, szklanej, zamkniętej butelce.

Do wyciskania soków najlepiej używać elektrycznej wyciskarki, np. jednoślimakowej, działającej na zasadzie miażdżenia. Na rynku jest wiele modeli w różnych cenach. Tańsze są wyciskarki ręczne. Bez względu na to, jaką opcję wybierzemy, dołączymy do milionów ludzi na całym świecie, którzy dobrze zainwestowali we własne zdrowie i dobre samopoczucie.






Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software