Kanał na Youtube Fanpage na Facebook


06-29-2016

Apetyt na kulturę

„Tradycje polskiego stołu”, Barbara Ogrodowska

Cudze chwalicie, swego nie znacie – zachwycamy się kuchnią włoską, francuską czy chińską, tymczasem nasze rodzime kulinaria są równie smakowite i jak mawiali dawni kucharze – utkane z wielu wątków, więc bardzo różnorodne i dla każdego znajdzie się coś dobrego. Przekonuje o tym Barbara Ogrodowska w swojej najnowszej książce „Tradycje polskiego stołu”.

Opisuje w niej najważniejsze polskie produkty spożywcze – od kasz, mąki, warzyw i owoców, po przyprawy, różne rodzaje mięs, ryb i runa leśnego. Opowiada o obyczajach, jakie towarzyszyły posiłkom czy ich przygotowaniu. Portretuje domową kuchnię różnych stanów – wiejską, szlachecką, myśliwską oraz wykwintną kuchnię książąt i królów. I co ważne – podaje wiele przepisów na staropolskie potrawy, zarówno te świąteczne, jak i proste, zwyczajne - wszystkie do dzisiaj pojawiają się na naszych stołach i cieszą podniebienie.

Wiadomo, że jemy także oczami. I dlatego „Tradycje polskiego stołu” wydano bardzo starannie. Książkę zdobi cała masa zdjęć potraw i polskich krajobrazów, reprodukcje starych rycin, obrazów, pocztówek, fotografii, urządzeń i przedmiotów wykorzystywanych niegdyś w kuchni. A także cytaty z dawnych książek kucharskich. Całość to prawdziwe kompendium wiedzy o polskich kulinariach.






Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software