Kanał na Youtube Fanpage na Facebook


06-29-2016

Dla ciekawych

Rzeżucha

W tej małej niepozornej roślince jest cały komplet witamin. Najwięcej dostarcza witaminy C. Poza tym znajdziemy w niej witaminę A, B, PP, K oraz sporo witaminy E. Zawiera też wielkie bogactwo soli mineralnych, żelaza, magnezu, dużo wapnia (jest pod tym względem drugą rośliną po orzechach laskowych!) i ogromne ilości siarki, która wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu.Poprzez krew pobudza skórę i cebulki włosowe do energicznej produkcji. Tak samo działa sok z rzeżuchy wcierany we włosy.

Warto wiedzieć, że Francuzki podobno zmywają piegi i "starcze" plamy pigmentowe sokiem z rzeżuchy, który ma silne działanie wybielające. Poleca się też rzeżuchę jako wyjątkowo ważne źródło łatwo przyswajalnego jodu.


Dzięki takim składnikom, rzeżucha jest wprost doskonałym panaceum na wiosenne przesilenie. Usuwa z organizmu nagromadzone w ciągu zimy toksyny i wzbogaca go w zestaw najcenniejszych, bo naturalnych, witamin i minerałów. Lekarze podkreślają, że sporych porcji rzeżuchy nie powinni sobie żałować ludzie chorzy na cukrzycę. Obniża bowiem poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki. Przydaje się także w kuracjach osób dotkniętych przypadłościami tarczycy. Usprawnia procesy przemiany materii, poprawia trawienie, zapobiega otyłości, dezynfekuje jamę ustną i drogi moczowe. Działa silnie moczopędnie. Dzięki specyficznemu, ostremu smakowi rzeżucha poprawia dzieciom apetyt.W medycynie ludowej nazywano ją zdrowiem ciała. Nic dziwnego, skoro była lekiem na pasożyty jelit i owrzodzenia skóry. Już wtedy wiedziano, że dezynfekuje jamę ustną i przewód pokarmowy.


Warto zatem założyć domową hodowlę rzeżuchy. Jej uprawa jest tak prosta, że mogą zajmować się nią dzieci: nasiona rzeżuchy wysypujemy na wilgotną ligninę lub waciki. Do uprawy najlepiej użyć płaskiego naczynia, łatwiej nam będzie ścinać siewki. Rzeżuchę trzeba codziennie podlewać. Ścinamy ją kiedy wyrośnie na ok. 5-7 cm.

Rzeżuchę dodajemy do twarożku, do zielonej sałaty, do pomidorów... Można też posypać nią zupę, rybę czy pieczone ziemniaki. Pyszna jest sałatka z cykorii, pomarańczy i rzeżuchy.






Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software