Kanał na Youtube Fanpage na Facebook


06-29-2016

Smaki

Moda na cydr

Spacer po warszawskich kafejkach nastraja optymistycznie. Po długoletnim królowaniu w nich wyłącznie piwa nastała nowa moda i co raz częściej w kawiarnianym ogródku można napić się cydru.

Ten smakujący jesienią napój jabłkowy to francuski klasyk. Nie bójmy się jednak odmian przyrządzanych lokalnie, rzemieślniczo, a nawet sami możemy poeksperymentować jeśli mamy cierpliwość i niezbędny sprzęt.Cydr, czyli sfermentowany sok z jabłek to napój znany już w średniowieczu. Produkowany jest w Europie, zwłaszcza w północnej Francji, ale także w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, a nawet w Nepalu. I oczywiście w Polsce.

Słowem wszędzie tam, gdzie rosną pyszne jabłka. Wytwarzany jest przez fermentację moszczu jabłkowego w sposób zbliżony do produkcji piwa techniką górnej fermentacji. Podobnie jak piwo wspaniale gasi pragnienie. Zawiera ok. 2-7% alkoholu. Odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek. W chłodniejsze dni możemy przyrządzić grzany cydr. Wystarczy lekko podgrzać napój dodając kilka goździków, korę cynamonu, trochę wanilii i cukru. Do dekoracji i dla bardziej wyrafinowanego smaku możemy do szklanek z ciepłym cydrem dodać cząstki jabłek i plastry pomarańczy. Smacznego!






Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software