Kanał na Youtube Fanpage na Facebook


06-29-2016

Smaki

Mądre orzechy

Od kilku tygodni na straganach pojawiają się świeże orzechy włoskie. Warto przyjrzeć się ich wspaniałym właściwościom i wprowadzić do swojej diety. Te tzw. suche owoce są skarbnicą witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Zawierają szczególnie dużo witaminy E i z grupy B: B3, B5 i B6. Występują w nich również znaczne ilości potasu, fosforu, magnezu i żelaza.

Orzechy zawierają ponad 50% lipidów, około 11% protein i 5% węglowodanów, a ich wartość energetyczna wynosi średnio ponad 520 kcal na 100 gramów. Jednak jak odkryły badania laboratoryjne, większość tłuszczów w nich obecnych stanowią korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Natomiast zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, podwyższających stężenie cholesterolu we krwi, jest niska. Tłuszcze jednonienasycone, a zwłaszcza wielonienasycone obniżają stężenie cholesterolu LDL (złego cholesterolu) i zmniejszają stężenie lipidów w surowicy krwi. Stąd orzechy włoskie są godne polecenia wszystkim dbającym o serce i układ krążenia.

Ze względu na zawartość minerałów oraz kwasu lanolinowego, orzechy włoskie mają bardzo korzystny wpływ na kondycję naszego umysłu. Nawet kształtem przypominają mózg. Poprawiają

naszą koncentrację i pamięć. Spożywanie orzechów w większych ilościach zalecane jest osobom chorym na depresję, nadpobudliwym, przemęczonym. Dzięki dużej zawartości żelaza stosowane są również w leczeniu anemii.

Poza samym owocem orzecha, w ziołolecznictwie i kosmetyce wykorzystuje się także jego liście oraz łupiny, które mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a także przeciwbiegunkowe i przeciwkrwotoczne. Ze względu na dużą ilość garbników polecane są jako środek ściągający w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Odwar z liści stosuje się w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, oraz do przemywania i okładów przy trądziku, liszajach, oparzeniach. Zielone orzechy niszczą pasożyty układu pokarmowego. Nalewka na takich orzechach stanowi niezastąpione remedium na biegunkę. Napar z kory drzewa jest zaś środkiem łagodnie przeczyszczającym. Sok z liści i zielonych owoców stosowany także jest w kosmetykach do włosów. Nadaje im piękny kasztanowy odcień.

Korzystne dla zdrowia jest spożywanie garści orzechów kilka razy w tygodniu. Ze względu na kaloryczność należy jednak pamiętać by zastępowały inne przekąski. Najlepiej jest jeść orzechy w postaci naturalnej, na surowo, ale można je także dodawać do sałat, płatków, tartinek, kanapek bankietowych, ciast. Warto by stały na konferencyjnym stole podczas zebrania lub szkolenia.

Bardzo zdrowy jest także olej z orzechów włoskich. Można go zaliczyć do najcenniejszych olejów roślinnych na świecie. Jedna łyżka tego oleju pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3 i 1/10 na witaminę E, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami i opóźnia procesy starzenia się. Zawarty w oleju magnez i fosfor wpływają stymulująco na mózg, usprawniają pamięć, poprawiają koncentrację. Polecany jest kobietom w ciąży, matkom karmiącym i dzieciom w okresie rozwoju. Wiadomo: czym skorupka za młodu nasiąknie...Olej ten nadaje łagodnie orzechowy smak sałacie. Można go dodawać do deserów i zimnych sosów. Nie powinno się go podgrzewać.

Drzewa orzecha włoskiego rosną w wielu krajach o ciepłym klimacie. Uprawia się je także w polskich sadach. Są bardzo długowieczne i owocują do 400 - 500 lat.

Drewno z orzecha włoskiego cenione jest bardzo w produkcji mebli oraz drewnianych elementów broni.

W sztuce i literaturze orzech symbolizuje tajemnicę ukrytą jak jego jądro w skorupce, płodność, twardość, rzecz ścisłą, zwięzłą, streszczoną, zajmującą mało miejsca, ale czasami trudną do rozwikłania, zwłaszcza jeśli mamy „twardy orzech do zgryzienia".






Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software