Kanał na Youtube Fanpage na Facebook


06-29-2016

Dla ciekawych

Leśnia apteka

Las jesienią jest piękny, pachnący i kolorowy. Wybierając się na spacer czy grzybobranie rozejrzyjmy się także za innymi leśnymi skarbami. Wiele dzikich owoców to wspaniałe lekarstwa, a  zrobione z nich soki, nalewki i konfitury warto mieć w swojej domowej apteczce. Zimą będą jak znalazł.

Głóg - pospolity krzew, dziko rosnący prawie wszędzie w Polsce, wydaje owoce bardzo cenne dla... naszego serca! Wyciąg z owoców głogu wzmacnia mięsień sercowy, rozkurcza tętnice wieńcowe, wykazuje działanie przeciwzakrzepowe i działa przeciwmiażdżycowo. Zawarte w nim flawonoidy rozszerzają naczynia krwionośne i obniżają poziom cholesterolu. Głóg pomaga przy niedomaganiach serca spowodowanych okresem przekwitania, a także nadciśnieniu.

Z owoców możemy zrobić konfitury, dżemy i syropy, a także ... wino i nalewki alkoholowe! Głóg stosuje się w lecznictwie w postaci naparów z kwiatów i owoców.

Czerwone korale jarzębiny, aż trudno w to uwierzyć, ale są tak samo bogate w witaminę C, jak owoce cytrusowe. Związki zawarte w owocach jarzębiny mają działanie przeciwzapalne. Dawniej przyrządzano z nich napary, które wykorzystywano w leczeniu stanów zapalnych żył. Herbatki z suszonej jarzębiny mają działanie moczopędne, przeciwbiegunkowe oraz uzupełniają niedobór witaminy C w organizmie, co wspiera nas w walce z przeziębieniem. Trzeba jednak uważać by nie jeść surowej jarzębiny, bo może wywołać nudności.

Bez czarny należy do najstarszych roślin leczniczych znanych człowiekowi. Dziki bez czarny nazywany jest też bzem lekarskim. Już Hipokrates wywarem z jego korzeni leczył obrzęki, a sok polecał stosować jako środek moczopędny. W średniowieczu bez czarny był uważany za drzewo święte. Wierzono, że jego owoce sprzyjają długowieczności. Od wieków stosowane są w profilaktyce i leczeniu przeziębień i innych chorób, przy których występuje gorączka. Ze względu na działanie moczopędne bez zalecany jest jako środek wspomagający leczenie zakażeń dróg moczowych. Owoce nie nadają się do spożycia na surowo. Jednak z dojrzałych można robić konfitury, dżemy, kisiele, soki, a suszone dodawać do herbaty.

Dereń rośnie w lasach i zaroślach jako krzew lub niewielkie drzewo. Jego owoce zawierają sporo potasu, wapnia, magnezu, a także beta-karoten, rutynę i pektyny. Są bogatym źródłem witaminy C. W medycynie ludowej dereń był stosowany na dolegliwości żołądkowe, jako środek do poprawy apetytu i przeciwgorączkowy. Świeży sok z derenia pomaga na biegunkę u dzieci. Owoce mają przyjemny, kwaśnosłodki smak. Można dorzucić je do kompotu z jabłek i gruszek. Warto je też wykorzystać do sosów (np. do dziczyzny), dżemów, syropów, soków i likierów. 

Dzika róża to kolczasty krzew, który rośnie niemal wszędzie. Wydłużone lub okrągłe owoce zawierają 10 razy więcej witaminy C niż cytryna (3 owoce pokrywają dzienne zapotrzebowanie), a także E, A, K, B1, B2. Działają moczopędnie, wzmacniająco w grypie i przeziębieniu. Napar z owoców zaleca się w bezsenności, przy ogólnym wyczerpaniu. Owoce dzikiej róży wchodzą w skład mieszanek ziołowych o działaniu wykrztuśnym i wzmacniającym. Nadają się też do wyrobu win, konfitur i sosów do dziczyzny.






Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software