Kanał na Youtube Fanpage na Facebook


06-29-2016

Dla ciekawych

Kuchnia wg Pięciu Przemian

Taoizm który leży u podstaw kuchni wg Pięciu Przemian, to chińska filozofia czerpiąca wiedzę z obserwacji przyrody, zgłębiając zachodzące w naturze zależności i związki. Jednym z głównych motywów taoizmu jest nauka o przemianach.

Mówi ona, że w kosmosie nie ma nic statycznego, że wszystko jest w ciągłym ruchu (Heraklit też mówił; „wszystko płynie…”). My również podlegamy stałemu procesowi przeobrażania, a przyszłość jest wielką niewiadomą. Chińska filozofia rozumie porządek świata jako dynamiczną równowagę przeciwieństw yin i yang. Jest to równowaga materii i energii, światła i ciemności, ciepła i zimna.

Cały wszechświat zbudowany jest z 5 elementów, a każdy z nich jest bardziej yin lub bardziej yang. Wszystkie zjawiska można przyporządkować 5 przemianom. Jeśli obieg przemian zachodzi prawidłowo, w naturalnym porządku tworzenia, świat, a także człowiek funkcjonują prawidłowo. Jeśli jednak w obiegu przemian, zakłócony zostanie porządek lub pominie się któryś z elementów pojawia się dysharmonia, zniszczenie, choroba.

Ziemia podlega porom roku,  nasz zegar biologiczny i nasze najważniejsze narządy także. Obieg energii w naszym organizmie również odbywa się zgodnie z cyklem pięciu przemian. Każdy organ w naszym ciele odpowiada swoim charakterem jednemu z pięciu żywiołów i rządzi się jego prawami.

W dalekowschodniej kuchni wg Pięciu Przemian, każda potrawa, każdy kulinarny produkt przyporządkowany jest jednemu z pięciu żywiołów. Są to: drzewo – smak kwaśny, ogień – smak gorzki, ziemia – smak słodki, metal – smak ostry i woda – smak słony. W kolejnych artykułach przybliżymy smaki i ich wpływ na nasz organizm. Zaczynamy od metalu, bo to żywioł jesieni.

Warzywa o ostrym smaku, takie jak rzepa, cebula, rzodkiewki, chrzan czy por mają biały kolor. Ale w tym żywiole są także ostre przyprawy, m.in. gałka muszkatołowa, goździki, liść laurowy, imbir, czosnek, chili, curry, pieprz, suszone zioła, a także mięso z dziczyzny, owies i sery pleśniowe. Większość ostrych produktów ma gorący lub ciepły charakter, co szczególnie się liczy w leczeniu przeziębień. Ostry smak kieruje qi na zewnątrz, usuwa zatory i zastój. Kiedy zmarzniemy, pory ciała się zamykają, i aby usunąć z ciała zimno, trzeba wywołać otwarcie porów i poty. Doskonała jest wtedy herbatka imbirowa, grzane wino czy rozgrzewające curry. W przemianie metalu jest także ryż, który podawany z ostrymi przyprawami wzmacnia odporność i pobudza płuca. Gdy owiewają nas jesienne wiatry, ciepłe i ostre dania nie tylko rozgrzewają, wzmacniają krążenie, ale i poprawiają nastrój.

We wszystkim jednak należy zachować umiar. Nadmiar smaku ostrego w diecie rozprasza energię i nadmiernie podgrzewa wątrobę i woreczek żółciowy. Może też doprowadzić do zatwardzenia i przesuszenia skóry. Osoby z podwyższonym ciśnieniem powinny ostrożnie używać produktów z przemiany metalu. Niech będą one dodatkiem do innych smaków.






Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software