Kanał na Youtube Fanpage na Facebook


06-29-2016

Apetyt na kulturę

Kuchnia Orientalna

Wydaje się, że potrawy kuchni orientalnej wymagają i specjalnych składników i są pracochłonne. Tymczasem autorzy książki przekonują, że tak nie jest. Okazuje się, że wiele przypraw, aromatów, ziół i korzeni możemy już kupić w naszych sklepach lub zastąpić je rodzimymi odpowiednikami. A część mieszanek przyprawowych bez problemu zrobimy nawet sami.

W książce zebrano przepisy na „przekąski jak z opowieści z tysiąca i jednej nocy”, na potrawy z bulgurem, ryżem i kuskusem, na dania z warzyw, mięsa, drobiu i ryb „duszone i smażone po sułtańsku” oraz na desery i wypieki, czyli „smakołyki” jak kwiaty – w sumie ponad sto oryginalnych receptur, które usatysfakcjonują zarówno wegetarian, jak i smakoszy różnego rodzaju mięsiwa.

Już same nazwy dań brzmią zachęcająco: taboulech, mezze, tajine, moussaka, kibbeh, pilaw, harira, falafel, fattoush, basbousa czy baklawa. I kojarzą się z wakacyjnymi wypadami na Bałkany, do Azji czy do Afryki. Warto więc przywołać wspomnienia, zaprosić przyjaciół lub rodzinę i poczęstować ich np. bakłażanem z granatem, sałatką pomarańczową z miętą, pastillą z kurczaka, kuskusem z krewetkami i kalmarem, wołowiną z papryką i limonkami, a na deser – ciastem daktylowym lub sorbetem morelowym. Afiyet olsun! - jak mawiają Turcy, czyli - smacznego!






Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software