Kanał na Youtube Fanpage na Facebook


06-29-2016

Zdrowie

Jajo idealne

Od niepamiętnych czasów jajo jest symbolem płodności, witalności, odrodzenia, po prostu życia. Czczono je wierząc, że posiada wiele dobroczynnych właściwości. Dziś dzięki nauce wiemy dlaczego jajo jest tak cenne i wyjątkowe.

Jajo jest pokarmem doskonałym. Jest źródłem wysokowartościowego i dobrze przyswajalnego białka - nasi praprzodkowie bardzo wcześnie zaczęli jadać jaja ptaków, stąd jest w nas wykształcona przez tysiąclecia umiejętność przyswajania ich wartości odżywczych.

Żółtko jaja zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin A, D, E, B2, B12. Jest w nim też żelazo, cynk, potas, wapń, magnez, siarka i związki fosforu. Zawiera co prawda dużo cholesterolu, czego nie lubią głównie dietetycy, nie należy więc przesadzać z ilością zjadanych jaj, ale jest nisko kaloryczne (tylko 100 kcal).

Smak jaja i jego wartości odżywcze zależą przede wszystkim od sposobu w jaki hodowana była kura, która je zniosła. Kiedyś sprawa była prosta, kury biegały po podwórku, skubały trawę, zioła, wygrzewały się w słońcu, kąpały w piasku. Dzisiaj takie jajka to rzadkość, zwłaszcza na sklepowej półce. Najczęściej możemy kupić jajka fermowe od kur z chowu klatkowego. Na skorupce, lub opakowaniu jest to oznaczone cyfrą 3. To niestety najmniej humanitarny, a ze względu na podawane kurom leki, także najbardziej szkodliwy dla nas sposób hodowli. 2 to chów ściółkowy, a 1wolnowybiegowy. Ekologiczne jaja oznaczane są symbolem 0.

Najlepiej znaleźć sobie zaufaną gospodynię w pobliskiej wsi, która hoduje kury na podwórku i od niej kupować jajka. Te ze sklepu nigdy nie będą miały takiego smaku i naturalnie żółtego koloru. Możemy też kupować jaja w sklepach ze zdrową żywnością, jeśli mają certyfikat. Niestety będą wtedy dużo droższe, niż te w supermarkecie.

Walory smakowe, a także różnorodność zastosowania czynią z jajka podstawę zarówno prostych jak i wyrafinowanych dań. Najlepiej świadczy o tym polskie wielkanocne menu.






Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software