Kanał na Youtube Fanpage na Facebook


06-29-2016

Kulinarne cytaty

Hanna Bakuła, „Hania Bania”

„Wielki Piątek minął wśród szatańskich zapachów i słodkiego podjadania, bo wszędzie pełno było półmisków i rondli. Dziadziuś kręcił mak, a Hania Bania dokładała od góry. (...) Łupiny cebuli do zabarwienia skorupek stały w koszyczku, ale jajek nie wolno było gotować przed sobotą (...).

W Wielką Sobotę cała rodzina udała się święcić wielki kosz z ufarbowanymi o świcie jajkami, kiełbasą, chlebem, masłem, solą, pieprzem, winem domowym i babeczką drożdżową. Hania niosła swój koszyczek i odskrobaną butelkę po ćwiartce wódki na wodę święconą. (...) W Niedzielę Wielkanocną było trochę lepiej.

Zaczęła babcia dzieląc się ze wszystkimi jajkiem na twardo. (...) Do stołu jeszcze nie siadano, bo szkoda go było psuć, zanim przyjdą goście. Wyglądał jak holenderska martwa natura. Porcelanowe, malowane kobaltem salaterki, we wzór zwany cebulą, srebrne tacki na chleb. Kosz kościelny z odwiniętą haftowaną serwetą, spod której mrugała lśniąca pieczona kiełbasa, pęczek listków borówki i zupełnie brązowe jajka otaczające cukrowego baranka. (...) Ćwiartka z wodą święconą została w kuchni, gdzie rzucała się Stefa układająca wędliny.”






Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software