Kanał na Youtube Fanpage na Facebook


06-29-2016

Zdrowie

Figi

Figa to taki piękny i kobiecy owoc (zbiera się je tylko z żeńskich drzewek, te z męskich są niejadalne). Rosną w ciepłym klimacie: na terenach śródziemnomorskich, w Gruzji, Armenii, Kalifornii i innych krajach. Znane już były ludziom neolitu. Pierwsze udokumentowane uprawy miały miejsce w Sumerze i Egipcie (zachowały się płaskorzeźby przedstawiające zbiory fig z ok. 2500 r p.n.e.). , Starożytni Grecy rozpoczęli uprawę figowca początkowo na wyspach Morza Egejskiego, a potem rozpowszechnili w całym basenie Morza Śródziemnego.

Owoce występują w różnych odmianach, np. ciemnofioletowe są spożywane na surowo, a jasnozielone suszone.
Charakteryzują się dużą wartością energetyczną, gdyż zawierają 50 – 75% cukrów. Suszone figi zawierają bardzo duże ilości magnezu i innych soli mineralnych. Wśród produktów roślinnych, są najlepszym źródłem przyswajalnego wapnia. W 100g jest go tyle, co w szklance mleka. Mają też wspaniałe właściwości neutralizujące szkodliwe kwasy i wspierają organizm w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, co w realiach przeciętnej polskiej diety jest dużą zaletą. Dzięki dużej zawartości błonnika regulują też trawienie.
Owoce ponadto przetwarza się na konfitury, dżemy i konserwy. Są podstawą produkowanego na południu Europy wina figowego. Suszone i podprażone figi stosuje się jako namiastkę kawy, o lekko orzechowym posmaku. Wspaniale podkreślają smak sera roquefort, są też podstawą wykwintnych deserów.






Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software