Kanał na Youtube Fanpage na Facebook


06-29-2016

Apetyt na kulturę

Ekonomia gastronomia. Jedz lepiej i wydawaj mniej, Allegra McEvedy , Paul Marret

Każdemu czasem zdarza się marnować jedzenie. Gospodarstwa domowe w Polsce rocznie wyrzucają około 2 mln ton żywności. Co robimy źle? Już w sklepie popełniamy pierwszy błąd - za dużo kupujemy, nie umiemy planować. W domu nie potrafimy odpowiednio przechowywać produktów spożywczych, ani gotować stosownie do potrzeb. Jeśli chcemy to zmienić, warto przeczytać „Ekonomię gastronomię” i z niej uczyć się zasad racjonalnego gospodarowania żywnością. Zyska na tym także nasz domowy budżet.

Najważniejsze zasady „Ekonomii gastronomii” :

• Planujcie posiłki z wyprzedzeniem
• Kupujcie mądrze i oszczędnie
• Nie marnujcie jedzenia
• Zapełnijcie spiżarnie, żeby zawsze mieć w domu składniki posiłku
• Róbcie dwa lub trzy posiłki z jednego
• Dokonujcie najlepszych wyborów na zakupach
• Z inwencją zamieniajcie resztki w nowe, ekscytujące dania
• Zamrażajcie i przechowujcie jedzenie, żeby starczyło wam na dłużej

Nasza nowa tajna broń to wybieranie możliwie najlepszych składników i ich optymalne wykorzystanie. Dzięki wielu smakowitym przepisom ten poradnik i książka kucharska w jednym pomoże nam w planowaniu, a jedzenie będzie czystą przyjemnością, bez poczucia winy, że znowu resztki wylądują w koszu.






Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software