Kanał na Youtube Fanpage na Facebook


06-29-2016

Zdrowie

Dynia i spółka

Świat dyniowatych jest kolorowy i niezwykle różnorodny. Od cukinii poprzez patisony, kabaczki, melony, aż po wielkie okazy dyni zwyczajnej owoce te goszczą w naszym menu od tysięcy lat. W stanie dzikim dynie rosną nadal w krajach Ameryki Środkowej i Południowej. Na całym świecie uprawia się różnego rodzaju dynie.

 Letnie odmiany, takie jak kabaczek, cukinia czy patison rosną bardzo szybko i nie są wymagające w uprawie. Można je jadać lekko duszone, marynowane, a nawet surowe. Najbardziej popularne, pomarańczowe dynie zwyczajne i piżmowe zbiera się pod koniec lata i przechowuje nawet do pięciu miesięcy. Aby wydobyć ich smak należy je poddać obróbce termicznej.

Z dyni można gotować wspaniałe zupy. Na jesienne, słotne dni polecamy aromatyczną i rozgrzewającą zupę dyniową ze świeżym imbirem. Dynia wspaniale sprawdza się także w pieczeniu. Przyprawione rozmarynem, czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem pieczone lub grillowane cząstki dyni są doskonałą przystawką lub dodatkiem do sałatek.

I co ważne – dynia jest bardzo zdrowa. Zawiera karoten (prowitaminę A), witaminy C, B1, B2, PP oraz sole mineralne — fosforu, potasu, żelaza, wapnia i magnezu. Szczególnie cenione są odmiany o pomarańczowym miąższu, gdyż są bogatym źródłem karotenu mającego działanie antyutleniające i zwalczające wolne rodniki, a to z kolei przeciwdziała nowotworom i chorobom układu krążenia. Także pomarańczowy kolor na talerzu działa na nas energetyzująco i pobudza apetyt. Wielkim skarbem dyni są też ukryte w jej wnętrzu nasiona. Lekko uprażone stanowią zdrową przekąskę lub dodatek do zup i sałatek. Tłoczony z nich olej ma orzechowy smak i zapach. Duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i bogactwo witamin czynią z niego prawdziwe źródło zdrowia.





Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software