Kanał na Youtube Fanpage na Facebook


06-29-2016

Kulinarne cytaty

David Hewson „Cmentarz tajemnic”

Daniel, młody Brytyjczyk, bohater świetnego kryminału Davida Hewsona „Cmentarz tajemnic”, przybywa do Wenecji. Jego pracodawca, signor Scacchi, czeka na niego w łodzi, aby zabrać go do swojego domu.

„Polejcie spritzu – odezwał się Scacchi. Laura wyjęła trzy butelki: campari, białe wino z regionu Veneto oraz gazowaną wodę mineralną. Napełniła kubeczki kostkami lodu, do każdego wrzuciła plasterek cytryny oraz zieloną oliwkę. – To spritz, mój chłopcze, i jest w nim wszystko, co trzeba wiedzieć o Wenecji. Popatrz. Campari to nasza potężna krew. Wino to miłość do życia. A woda jest jak nasza czystość. Oliwka przypomina, że jesteśmy istotami ziemskimi. I na końcu cytryna. Ona mówi, że jak nas ugryźć, to się odgryziemy. Proszę. Podał Danielowi kubeczek wypełniony po brzegi ciemnoczerwonym płynem. Chłopak upił mały łyk. Poczuł głównie mocny smak campari z gorzko-słodką nutą. (…) I jeszcze przekąska, czyli talerz pełen kanapeczek z serem i szynką parmeńską.”

To na przystawkę – prosto, ale wyraziście, a za chwilę książka Hewsona przechodzi w danie główne, od którego nie sposób się oderwać. A w tle Wenecja, ta współczesna z kafejkami i taksówkami sunącymi po kanałach, i ta osiemnastowieczna, pełna egzotycznych i czasem niebezpiecznie ostrych smaków i aromatów. W końcu to kryminał.

„Cmentarz tajemnic”, David Hewson, wyd. Marginesy






Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software