Kanał na Youtube Fanpage na Facebook


06-29-2016

Dla ciekawych

Czekoladowe początki

Ten cudowny, uwielbiany przez niemal wszystkich przysmak kryje w sobie wiele dobroczynnych właściwości. Jest doskonały na serce, stymulujący dla neuronów i przede wszystkim podnoszący na duchu w chwilach przygnębienia czy braku energii.

Komu tak na prawdę zawdzięczamy te wszystkie słodkości ?

Otóż początki kariery czekolady to czasy jeszcze prekolumbijskie, kiedy to ludy zamieszkujące lasy dzisiejszego Meksyku i Gwatemali żywiły się miąższem kakaowca. Jako pierwsi uprawiali to drzewo Olmekowie już ok. X wieku p.n.e. Kiedy po Olmekach zamieszkali te tereny Majowie, a potem Aztekowie, otrzymali bezcenny spadek – kakaowe plantacje i tradycję przyrządzania czekolady. Ziarna kakaowca szczególnie docenili starożytni Majowie.

Już  2500 lat temu była ulubionym napojem ich elit. Roztarte ziarno kakaowca mieszali z pikantną papryką chili i miodem dzikich pszczół albo kukurydzą. Ten gorzkawy i aromatyczny napój był niezbędnym elementem uroczystości państwowych. Wznoszono nim również rytualne toasty w czasie obrządków weselnych. Ziarna kakaowca były także  walutą tamtejszych ludów. Najbogatsi władcy mieli w swoich spichlerzach blisko miliard ziaren.

Jak kakao trafiło do Europy? Jedni przypisują zasługi Hiszpanowi Hernanowi Cortezowi, który z oddziałem 500 żołnierzy, podbił i opanował w XVI wieku terytorium państwa Azteków, leżącego w Meksyku i na Półwyspie Jukatan w Ameryce Środkowej. Ziarna kakaowca podarował konkwistadorowi król Montezuma II, ale pierwszym Europejczykiem, który docenił wartość kakaowego ziarna był jednak Krzysztof Kolumb. Podczas swojej ostatniej podróży do Nowego Świata, żeglarz dotarł do wyspy Guanaja skąd zabrał nasiona nieznanej mu rośliny, którą Indianie zywali cacao. Hiszpanie utarte ziarna kakaowca mieszali z ciepłą wodą, wanilią i zamiast pieprzu dodawali cukier. Czekolada stopniowo rozprzestrzeniała się w Europie, gdzie na arystokratycznych dworach napój cieszył się rosnącym powodzeniem. Płynną czekoladę serwowano już w pierwszych kawiarniach, które zaczęły pojawiać się w Europie w XVII wieku.

Używana niegdyś wyłącznie w postaci napoju, czekolada miała wiele zalet. Była swego rodzaju cudownym remedium, które lekarze aplikowali, aby ulżyć w najprzeróżniejszych dolegliwościach. Aż w końcu, w XVII wieku, nastąpił przełom - na dworze francuskim pojawiły się pralinki czekoladowe. W XVIII wieku przemysł czekoladowy rozwijał w wielu państwach europejskich. Szczególnie wyróżniała się Szwajcaria, która do dziś należy do największych producentów czekolady na świecie. Do połowy XIX wieku czekolada nie była produktem doskonałym. Nie potrafiono oddzielić tłustego masła kakaowego. Udało się to holenderskiemu chemikowi, Konradowi van Houten. Uzyskał on sypkie kakao, które stało się podstawą zarówno do wyrobu czekolady w postaci płynnej, jak i czekolady twardej. Wynalazek Holendra spowodował, że czekoladowe słodkości przestały być rarytasem tylko dla wybrańców i w końcu trafiły do masowej produkcji.






Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software