Kanał na Youtube Fanpage na Facebook


06-29-2016

Smaki

Ciasto drożdżowe? Poproszę!

Ich charakterystyczny zapach, smak i wygląd potrafią przyprawić o zawrót głowy – nic dziwnego, że nie możemy się im oprzeć. Z owocami, z makiem, z serem, albo tylko z kruszonką – posmarowane masłem i dżemem sprawiają, że zupełnie tracimy dla nich głowę. Ciasta drożdżowe w postaci bab, strucli, pączków, strudli i bułeczek przywołują smaki dzieciństwa i wciąż są na topie wśród wypieków.

Kto wymyślił ciasto drożdżowe? To pytanie z serii, co było pierwsze – jajko, czy kura? Nie ma sensu dociekać. Najważniejsze, że jest, a ludzie przez stulecia bawili się przepisami, powołując do życia coraz to nowe słodkości, jak np. Holendrzy, którzy w XVI wieku stworzyli pączki, czyli kulki ciasta smażone w oleju. Kto dziś o tym pamięta? Ale za to każdy za pączka z nadzieniem różanym, nie tylko w ostatki, dałby się pokroić.

Podobnie, jak za lukrowane baby wielkanocne, z moczonym w spirytusie szafranem, korzeniami, rodzynkami, migdałami, otartą skórką cytrynową i smażoną skórką pomarańczową. Ciasto wyrabiano długo i starannie, nawet przez kilka godzin, potem wyrastało pod puchową pierzyną, a pieczenie było prawdziwą ceremonią. Każda rodzina miała swój sekretny przepis, przekazywany z pokolenia na pokolenie, który owiany był aurą trudnego i skomplikowanego. Dziś w internecie roi się od receptur na ciasta drożdżowe – łatwych i łatwiejszych, ale żeby wyszło nam pulchne, maślane i smaczne, musimy, tak jak to robią wielcy kucharze, użyć przede wszystkim dobrych składników.

Potrzebne będą świeże drożdże (rozcieramy je z cukrem i rozprowadzamy ciepłym mlekiem), mąka (przesiana i napowietrzona), cukier (brązowy sprawi, że ciasto nabierze karmelowej barwy, podobnie, gdy zamiast cukru użyjemy miodu), roztopione i ostudzone masło (tylko prawdziwe 82%, nie żaden mix, ani margaryna) oraz żółtka jaj (koniecznie od wiejskich kur). I wyrabiamy – im dłużej tym lepiej, żeby po upieczeniu się nie kruszyło. Następnie zostawiamy do wyrośnięcia (w cieple i nie w przeciągu). Tak przygotowane ciasto możemy upiec w karbowanej formie (baba) i polać lukrem. Albo wyłożyć je owocami (placek), zawinąć w nie masę makową, owocową, serową (strucle), wypełnić jabłkami z cynamonem i rodzynkami (strudel), uformować z niego bułeczki, pączki, drożdżówki z różnymi nadzieniami – wszystkie chwyty są dozwolone, w zależności na co mamy smaka.

Oczywiście, możemy też zdać się na specjalistów. I sięgnąć po gotowy wypiek (mamy i babcie są w tym niezrównane). Każdy z nas ma też swoje ulubione ciasta drożdżowe, które kupuje w sprawdzonych miejscach. Potem nie pozostaje już nic innego, jak tylko zasiąść z filiżanką kawy, herbaty, albo ciepłego kakao i oddać się drożdżowemu łakomstwu. Mmmm, to jest po prostu pyszne :)






Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software