Kanał na Youtube Fanpage na Facebook


06-29-2016

Apetyt na kulturę

Bogusław Deptuła „Literatura od kuchni”

Kulinaria w literaturze

Na naszej stronie  cytujemy wybrane fragmenty z literatury poświęcone kulinariom. Bo przecież bohaterowie, nawet najbardziej fantastycznych powieści muszą coś jeść. I jedzą, a często nawet sami przyrządzają swoje dania. W czerwcu ukazała się w księgarniach smakowita książka, której autor – Bogusław Deptuła – zebrał najsłynniejsze potrawy, które przeszły do historii literatury. Dzięki jego błyskotliwym felietonom możemy poznać przepisy na kultowe magdalenki z powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” Prousta, czy sałatkę z ziemniaków, którą zajadał się Ernest Hemingway, gdy mieszkał w Paryżu.

Dowiemy się także czy wiersz „Cebula” świadczy o zamiłowaniu naszej noblistki Wisławy Szymborskiej do tego warzywa. Przepisy są dodatkiem do ciekawych refleleksji o kulturze, pisarzach i ich działach.
Autor odkrywa przed nami nie tylko apetyt na konkretne dania, ale przede wszystkim apetyt na czytanie książek.
Smacznego!

W dziesięciu tomach opowiadań Antoniego Czechowa znajdziemy najpewniej coś na każdy temat, czemuż więc miałoby zabraknąć tam spraw kulinarnych? Nie ma ich dużo. Będziemy jednak czytać Czechowa, odnajdując w kolejnych utworach wątki jedzeniowej natury. Prawdziwą perłą jest Syrena. Liczące kilka stroniczek opowiadanko to kawalkada przekąsek, dań i jedzeniowych wspomnień, westchnień i przypomnień. Jak zwykle Czechow tryska humorem i zadziwia trafnością spostrzeżeń.






Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software