Kanał na Youtube Fanpage na Facebook


06-29-2016

Smaki

Bałkańska Specjalność

Wakacje to czas podróży, także tych kulinarnych. Szukając morza, pięknych plaż i słońca możemy wybrać się na Bałkany.

Kuchnia bałkańska to smakowita mieszanka wpływów bliskowschodnich, tureckich i południowoeuropejskich. Oparta jest na lokalnych warzywach i ziołach. Dużo w niej bakłażana, pomidorów, papryki, ziemniaków i aromatycznych przypraw. Niezapomniane pozostają gęste jogurty i napoje mleczne z miętą. Wyjątkowym wspomnieniem z Bułgarii, Grecji, Czarnogóry czy Chorwacji,  zawsze jest pyszna, pachnąca ziołami jagnięcina. Każdy, kto spróbował autentycznej bliskowschodniej kuchni wie, jak wspaniałe są oryginalne kebaby, kotlety jagnięce z rusztu czy pieczeń z łopatki w rozmarynie.

W naszym kraju, pomimo hodowli owiec, ani baranina, ani jagnięcina nie weszły do kanonu kuchni polskiej. Trudno jest też kupić jagnięcinę w sklepie, zwłaszcza jeśli mieszkamy na Mazowszu, gdzie owce widuje się na zdjęciach z górskich wakacji. A szkoda. Jagnięcina to mięso, które zalecane jest jako żywność dietetyczna. Jest bogatym źródłem fosforu, siarki, żelaza i cynku. Spożycie 150g mięsa jagnięcego na dzień, pokrywa zapotrzebowanie na potas w 17-19%, na fosfor w 18-39%, na żelazo w 27-41%, na cynk w 25-40%, a u osoby dorosłej na witaminę B1 i w wyższym stopniu na witaminę B2 i B6.

W kuchni szczególnie cenione jest mięso jagnięce, czyli pochodzące od owcy, która nie skończyła pierwszego roku życia, a najlepsza baranina pochodzi od zwierząt dwu lub trzyletnich. Najlepszy smak ma jagnięcina, której pozwolono przez kilka dni skruszeć. Mięso stosownie przyrządzone posiada charakterystyczny smak i zapach, pozostaje soczyste i smaczne.

Warto także wiedzieć, że hodowla owiec jest najbardziej naturalną metodą hodowli zwierząt rzeźnych, ponieważ większość czasu muszą one spędzać na pastwisku, a ich mięso jest tym smaczniejsze, im bardziej soczystą trawą się żywiły.

Ze względu na dużą wartość odżywczą i dietetyczną jagnięciny, mięso to powinno częściej gościć na naszych stołach.






Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software