Kanał na Youtube Fanpage na Facebook




05.01.2016

Apetyt na kulturę


Kulinarne wyprawy Jamiego


Książki Jamiego Olivera, brytyjskiego mistrza kuchni można kupować w ciemno. Ale już z szeroko otwartymi oczami warto wybrać się z nim w podróż przez hiszpańską Andaluzję, Sztokholm, Wenecję, Ateny, francuski region Midi-Pyrénées aż do Marakeszu.

czytaj dalej


05.01.2016

Apetyt na kulturę


Przepis na życie vol. 2


W telewizji można już oglądać czwarty sezon życiowych perypetii Anki i Jerzego, Beaty i Andrzeja, Poli i Tadeusza, a także grupy bardzo rozrywkowych emerytów w popularnym serialu „Przepis na życie”. Równie smakowita, co przygody bohaterów, jest też filmowa muzyka. Właśnie do sklepów trafiła dwupłytowa kompilacja z piosenkami, które ilustrują nowe odcinki. To już druga część serialowych hitów, pt. „Przepis na życie vol. 2”. Naprawdę rzadko się zdarza by serial miał muzykę z najwyższej półki. Tym razem na krążkach można posłuchać między innymi utworów Niny Simone, Miki Urbaniak i Marisy Monte, utrzymanych w jazzowych, swingowych i stylowych rytmach, które już od dłuższego czasu są bardzo trendy.

czytaj dalej


05.01.2016

Apetyt na kulturę


Bogusław Deptuła „Literatura od kuchni”


Kulinaria w literaturze Na naszej stronie cytujemy wybrane fragmenty z literatury poświęcone kulinariom. Bo przecież bohaterowie, nawet najbardziej fantastycznych powieści muszą coś jeść. I jedzą, a często nawet sami przyrządzają swoje dania. W czerwcu ukazała się w księgarniach smakowita książka, której autor – Bogusław Deptuła – zebrał najsłynniejsze potrawy, które przeszły do historii literatury. Dzięki jego błyskotliwym felietonom możemy poznać przepisy na kultowe magdalenki z powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” Prousta, czy sałatkę z ziemniaków, którą zajadał się Ernest Hemingway, gdy mieszkał w Paryżu.

czytaj dalej


05.01.2016

Apetyt na kulturę


Ekonomia gastronomia. Jedz lepiej i wydawaj mniej, Allegra McEvedy , Paul Marret


Każdemu czasem zdarza się marnować jedzenie. Gospodarstwa domowe w Polsce rocznie wyrzucają około 2 mln ton żywności. Co robimy źle? Już w sklepie popełniamy pierwszy błąd - za dużo kupujemy, nie umiemy planować. W domu nie potrafimy odpowiednio przechowywać produktów spożywczych, ani gotować stosownie do potrzeb. Jeśli chcemy to zmienić, warto przeczytać „Ekonomię gastronomię” i z niej uczyć się zasad racjonalnego gospodarowania żywnością. Zyska na tym także nasz domowy budżet.

czytaj dalej


05.01.2016

Apetyt na kulturę


Orientalna uczta z Kayah


A wszystko zaczęło się od koncertu piosenek wywodzących się z kultury żydowskiej na warszawski Festiwal Singera. Kayah od wielu lat jest zafascynowana wschodnimi brzmieniami. W efekcie na najnowszej płycie znalazło się jedenaście pięknych utworów, od pieśni Żydów sefardyjskich czy aszkenazyjskich, po słynną „Jidisze Mame" (cudnie rozpisaną na jazzowe nuty), czy przejmującą „Warszawo ma".„Transoriental Orchestra" otwiera „Kondja Mia", w której słychać nawet mantry tybetańskich mnichów. Kayah śpiewa w ladino, po arabsku, macedońsku, hebrajsku, w Jidysz i po polsku. To pokazuje, jak rozciągnięta była w przestrzeni wędrówka Żydów, a także wpływ, jaki obce kultury wywarły na ich twórczość. Z różnych stron świata są także muzycy, których Kayah zaprosiła do współpracy przy tym projekcie. Produkcją i aranżacją utworów zajął się Atanas Valkov, znany kompozytor muzyki filmowej. Oprócz niego na albumie można też usłyszeć Jahiara Azima Iraniego, Rameshgara, George''a Antoniva, czy Pako Sarra. Na akordeonie zagrał Marcin Rozynek. A w chórkach zjawiskowy głos Iwony Zasuwy, której solowy śpiew w „Ajde Jano" za każdym przesłuchaniem sprawia, że po ciele przechodzą ciarki.

czytaj dalej


05.01.2016

Apetyt na kulturę


Odkryć smak życia


„Szef” Jona Favreau to filmowa kuchnia fusion – mieszają się w nim różne gatunki X Muzy, a my możemy obejrzeć film o człowieku, który przekuwa porażkę w sukces, spełnia swoje kulinarne marzenia i poznaje prawdziwy smak życia. Aż szkoda, że to tylko film :) Carl (Favreau) od kilku lat dowodzi znaną restauracją Gauloises w Los Angeles. Problem w tym, że Riva (Dustin Hoffman), właściciel lokalu, nie pozwala mu na eksperymenty w kuchni uważając, że lepiej serwować sprawdzone potrawy, które przyciągają codziennie masę klientów, a nie nowości, które mogą nie przypaść gościom do gustu. Tymczasem pozbawione polotu dania zostają zmasakrowane przez wpływowego kulinarnego blogera Ramseya Michela (Oliver Platt).

czytaj dalej


05.01.2016

Dla ciekawych


Bankiet


To eleganckie słowo oznacza wystawne przyjęcie urządzane zwykle w celu uczczenia jakiejś osoby lub uświetnienia uroczystości. Czym różni się od zwykłej kolacji? Bankiet zasiadany to najekskluzywniejsza forma przyjęcia. Rządzą nim pewne zasady i ramy czasowe. Spotykamy bankiet śniadaniowy i obiadowy.

czytaj dalej


05.01.2016

Dla ciekawych


Konferencja prasowa


Konferencja prasowa to wydarzenie medialne, podczas którego chcemy zakomunikować prasie, radiu, telewizji ważne treści, np. poinformować o nowym produkcie, o wyjątkowym projekcie, o realizacji szczególnego celu.

czytaj dalej


05.01.2016

Dla ciekawych


Z prezentem przez świat


W czasie Świąt Bożego Narodzenia tradycyjnie obdarowujemy się prezentami. Jest to zwyczaj nie tylko polski, ale międzynarodowy. Różnice kulturowe sprawiają jednak, że to co u nas zostanie przyjęte z radością, w innych krajach może być niestosowne lub śmieszne. By uniknąć kulturowych wpadek warto poznać zwyczaje innych krajów, zwłaszcza, że często są po prostu ciekawe.

czytaj dalej


05.01.2016

Dla ciekawych


Wigilia w firmie


Boże Narodzenie to najbardziej wyjątkowe ze świąt – radosne, nastrojowe, rodzinne i ciepłe. To czas kiedy spotykamy się przy pięknym stole, pełnym długo wyczekiwanych smakołyków, zapominamy o urazach, odwiedzamy bliskich, we wspaniałej woni świątecznych wypieków odpoczywamy od codziennych zmagań. Te bardzo osobiste, domowe święta, dla każdego mają własny niepowtarzalny klimat, a jednak swoją atmosferą łączą nas wszystkich. Także znajomych z pracy, szefów i podwładnych, klientów i dostawców.

czytaj dalej







Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software