Kanał na Youtube Fanpage na Facebook




05.01.2016

Zdrowie


Święta inaczej


Przed nami Święta Bożego Narodzenia, rodzinne, nastrojowe, głęboko zakorzenione w polskiej tradycji. Czy jednak wciąż tak samo wyczekiwane? Pomimo czarownego uroku coraz częściej myślimy jak uniknąć świątecznego zamieszania, objadania się ponad miarę i niezliczonych rodzinnych wizyt, na które przez cały rok nie znajdujemy czasu. Czy możemy te wyjątkowe dni były dla nas radosnym odpoczynkiem od codzienności i chwilą prawdziwej bliskości z rodziną i przyjaciółmi sprawić by?

czytaj dalej


05.01.2016

Zdrowie


Figi


Figa to taki piękny i kobiecy owoc (zbiera się je tylko z żeńskich drzewek, te z męskich są niejadalne). Rosną w ciepłym klimacie: na terenach śródziemnomorskich, w Gruzji, Armenii, Kalifornii i innych krajach. Znane już były ludziom neolitu. Pierwsze udokumentowane uprawy miały miejsce w Sumerze i Egipcie (zachowały się płaskorzeźby przedstawiające zbiory fig z ok. 2500 r p.n.e.). , Starożytni Grecy rozpoczęli uprawę figowca początkowo na wyspach Morza Egejskiego, a potem rozpowszechnili w całym basenie Morza Śródziemnego.

czytaj dalej


05.01.2016

Zdrowie


Odporność na przednówku


Układ immunologiczny chroni nasz organizm przed infekcjami, zapobiega chorobom i wszelkim nieprawidłowościom. Kiedy mechanizmy obronne są osłabione, stajemy się podatni na zakażenia, infekcje, szybciej odczuwamy zmęczenie i znużenie. W znaczącym stopniu sprawność naszego układu odpornościowego zależy od czynników, na które my sami mamy wpływ: od właściwego odżywiania, sprawności fizycznej, dobrego nastroju. Służy nam zdrowe, zrównoważone odżywianie, unikanie stresów, rozładowywanie napięć, dotlenianie organizmu, tworzenie wokół siebie miłej, spokojnej atmosfery.

czytaj dalej


05.01.2016

Zdrowie


Jajo idealne


Od niepamiętnych czasów jajo jest symbolem płodności, witalności, odrodzenia, po prostu życia. Czczono je wierząc, że posiada wiele dobroczynnych właściwości. Dziś dzięki nauce wiemy dlaczego jajo jest tak cenne i wyjątkowe.

czytaj dalej


05.01.2016

Zdrowie


Na jagody


W lasach mamy prawdziwy wysyp jagód. Dlatego podczas weekendu, albo urlopu warto wybrać się na wielkie jagodobranie zwłaszcza, że taka wyprawa z wielu powodów wyjdzie nam na dobre.

czytaj dalej


05.01.2016

Zdrowie


Dynia i spółka


Świat dyniowatych jest kolorowy i niezwykle różnorodny. Od cukinii poprzez patisony, kabaczki, melony, aż po wielkie okazy dyni zwyczajnej owoce te goszczą w naszym menu od tysięcy lat. W stanie dzikim dynie rosną nadal w krajach Ameryki Środkowej i Południowej. Na całym świecie uprawia się różnego rodzaju dynie.

czytaj dalej


05.01.2016

Zdrowie


Przeziębienie


Świat pędzi i wydaje się, że kolejne projekty muszą być zrealizowane niezwłocznie, a nasze ciało musi poczekać. Jednak, paradoksalnie, podarowanie sobie jednego lub dwóch dni odpoczynku, wygrzanie się pod kocem i zwolnienie tempa, szybciej przywróci nas do zdrowia niż kolejne leki przeciwgrypowe „trzy w jednym”. Ciało poprzez przeziębieniowe dolegliwości woła o naszą uwagę, czas, relaks.

czytaj dalej


05.01.2016

Zdrowie


Smakowite zielsko


„Niech posiłek będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo twoim posiłkiem” – radził 400 lat p.n.e. ojciec współczesnej medycyny – Hipokrates. Natura jest bogata w najwspanialsze, najzdrowsze i najtańsze substancje lecznicze jakimi są zioła. Wiosną, szczególnie po świątecznym folgowaniu, warto sięgnąć po zioła sprzyjające oczyszczaniu. Większość wiosennych bylin wchodzi w skład tak zwanych „wiosennych kuracji oczyszczających” mających na celu ożywienie przemiany materii po zimie.

czytaj dalej


05.01.2016

Zdrowie


Strączkowe skarby


Owoce i nasiona roślin strączkowych są po zbożach drugim pod względem ważności źródłem pożywienia roślinnego dla ludzi. Najczęściej spożywane są tylko zawarte w nich nasiona (z wyjątkiem fasolki szparagowej czy groszku cukrowego). Najważniejszym walorem odżywczym roślin strączkowych jest zwłaszcza wysoka zawartość białka, ale nie tylko.

czytaj dalej


05.01.2016

Zdrowie


Na przesilenie algi


Podczas przejściowych pór roku, wiosną i jesienią najbardziej odczuwamy spadek energii. Często jest to spowodowane większym wysiłkiem organizmu żeby przystosować się do nowych temperatur, znoszeniem wiatrów i skoków ciśnienia, większego stresu w pracy, szkole.

czytaj dalej







Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software