Kanał na Youtube Fanpage na Facebook




05.01.2016

Kulinarne cytaty


Nicky Pellegrino, „Przepis na życie”


„ - Czuję, że tak naprawdę to on już nie jest moim chłopakiem. Bardziej chodzi tu o coś w rodzaju przyzwyczajenia – wyjaśniłam. - Zwykle spotykamy się w niedziele, bo wtedy oboje mamy wolne. - Gotowałaś coś dla niego? - spytał.

czytaj dalej


05.01.2016

Kulinarne cytaty


Paul Martin, Seks, narkotyki i czekolada


„Nie wszyscy podzielają ten pogląd, co do mnie jednak, lunch jest jedną z moich ulubionych Drobnych Przyjemności. Żeby było jasne: mam na myśli Lunch, nie lunch. Istnieją „lunche” i istnieje Lunch, podobnie jak „czekolada” i Czekolada.

czytaj dalej


05.01.2016

Kulinarne cytaty


Carl Honoré, Pochwała powolności


„Spokojne zjedzenie porządnego posiłku może też przynieść pożytki w miejscu pracy, gdzie króluje obyczaj posilania się nad klawiaturą. Jessie Yoffe, pracowniczka waszyngtońskiego biura rachunkowości, miała w zwyczaju jeść przed komputerem.

czytaj dalej


05.01.2016

Kulinarne cytaty


Zofia Nasierowska, Janusz Majewski, Fotografia smaku


„Oto obiad zdrowy, nieomal sanatoryjny. Pasztet warzywno-mięsny podany na zakąskę mógłby śmiało otwierać uroczystą kolację na kongresie gastrologów i dietetyków. Delikatny smak jarzyn dyskretnie skrywa obecność mięsa, a jogurtowy sos bieleje jak przepustka do raju dla zdrowych i odchudzonych.

czytaj dalej


05.01.2016

Kulinarne cytaty


Janusz Majewski, „Zima w siedlisku”


„Zjedli wyborne, aromatyczne i kruche carpaccio, a potem doskonałą saltimboccę popili cudownym brunello. Marianna zachwycała się daniem i prosiła syna, aby zapytał kelnera, jak to się robi, ale zanim ten przyszedł, Jacek wyjął swego iPhone’a i wszedł na Google: Saltimocca (z wł. Salta in bocca – skacze do ust) – rodzaj popularnej włoskiej potrawy.

czytaj dalej


05.01.2016

Kulinarne cytaty


Joanna Bator, „Ciemno, prawie noc”


„– Głodna? Na pewno głodna! Niby nie głodna, a jak spróbuje, to od razu posmakuje, jak powącha, to zgłodnieje! Poddałam się bez walki. Zofia Socha przukulała się z dzbankiem kompotu, „takie nieszczęście” westchnęła i przeszła do rzeczy.

czytaj dalej


05.01.2016

Kulinarne cytaty


Krzysztof Renik, „Dziennik buddyjskiej pielgrzymki”


„ – Lama people – mówi Taszi – otrzymują w czasie modlitw herbatę, placki i campę. To wystarcza. Problem jednak w tym, że są to jedynie dwa posiłki: poranny i południowy. Taszi, nie chcąc narażać nas na koszty, przez ostatnie kilka dni nie jadał kolacji. Dzisiaj więc nie ustępuję i mimo sprzeciwów wyciągam go na wieczorny posiłek. Nawiasem mówiąc długotrwałe odmawianie poczęstunku należy do himalajskiej etykiety. Podobnie jak jej częścią jest wytrwałe namawianie do wypicia herbaty lub spożycia posiłku. Ktoś, kto natychmiast przyjmuje zaproszenie, i ktoś, kto nie namawia wielokrotnie, są ludźmi nieznającymi etykiety i po prostu niewychowanymi. To dlatego Taszi tak długo odmawia, a jak tak długo go zapraszam. Potem już zgodnie wychodzimy z pokoju, by razem coś zjeść.”

czytaj dalej


05.01.2016

Kulinarne cytaty


David Hewson „Cmentarz tajemnic”


Daniel, młody Brytyjczyk, bohater świetnego kryminału Davida Hewsona „Cmentarz tajemnic”, przybywa do Wenecji. Jego pracodawca, signor Scacchi, czeka na niego w łodzi, aby zabrać go do swojego domu. „Polejcie spritzu – odezwał się Scacchi. Laura wyjęła trzy butelki: campari, białe wino z regionu Veneto oraz gazowaną wodę mineralną. Napełniła kubeczki kostkami lodu, do każdego wrzuciła plasterek cytryny oraz zieloną oliwkę. – To spritz, mój chłopcze, i jest w nim wszystko, co trzeba wiedzieć o Wenecji. Popatrz. Campari to nasza potężna krew. Wino to miłość do życia. A woda jest jak nasza czystość. Oliwka przypomina, że jesteśmy istotami ziemskimi. I na końcu cytryna. Ona mówi, że jak nas ugryźć, to się odgryziemy. Proszę. Podał Danielowi kubeczek wypełniony po brzegi ciemnoczerwonym płynem. Chłopak upił mały łyk. Poczuł głównie mocny smak campari z gorzko-słodką nutą. (…) I jeszcze przekąska, czyli talerz pełen kanapeczek z serem i szynką parmeńską.”

czytaj dalej







Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software