Kanał na Youtube Fanpage na Facebook




05.01.2016

Dla ciekawych


Kuchnia wg Pięciu Przemian


Taoizm który leży u podstaw kuchni wg Pięciu Przemian, to chińska filozofia czerpiąca wiedzę z obserwacji przyrody, zgłębiając zachodzące w naturze zależności i związki. Jednym z głównych motywów taoizmu jest nauka o przemianach.

czytaj dalej


05.01.2016

Dla ciekawych


Marcińskie specjały


Za nami Dzień Świętego Marcina (11 listopada), a zatem czas pieczenia gęsi, świeżych bułek, precli i rogali z makiem. W Polsce, jak i w innych krajach europejskich to dzień zabijania i pieczenia gęsi, a także radosnego ucztowania. W czasach pogańskich podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów lub w zastępstwie – z ciasta zwijanego w wole rogi. Później, z pojawieniem się kościelnego święta kształt ciasta interpretowano jako nawiązanie do podkowy, którą miał zgubić koń świętego.

czytaj dalej


05.01.2016

Dla ciekawych


Czekoladowe początki


Ten cudowny, uwielbiany przez niemal wszystkich przysmak kryje w sobie wiele dobroczynnych właściwości. Jest doskonały na serce, stymulujący dla neuronów i przede wszystkim podnoszący na duchu w chwilach przygnębienia czy braku energii. Komu tak na prawdę zawdzięczamy te wszystkie słodkości ? Otóż początki kariery czekolady to czasy jeszcze prekolumbijskie, kiedy to ludy zamieszkujące lasy dzisiejszego Meksyku i Gwatemali żywiły się miąższem kakaowca. Jako pierwsi uprawiali to drzewo Olmekowie już ok. X wieku p.n.e. Kiedy po Olmekach zamieszkali te tereny Majowie, a potem Aztekowie, otrzymali bezcenny spadek – kakaowe plantacje i tradycję przyrządzania czekolady. Ziarna kakaowca szczególnie docenili starożytni Majowie.

czytaj dalej


05.01.2016

Dla ciekawych


Hajda na... rower


Spalisz kalorie, zrzucisz zbędne kilogramy, poprawisz kondycję i figurę, pobudzisz mięśnie, dotlenisz krew, odstresujesz się, a nawet obniżysz poziom „złego cholesterolu”. I to wszystko bez spektakularnego wysiłku. Najwyższa pora, aby wyciągnąć zahibernowane na zimę rowery i ruszyć w drogę. Dni coraz dłuższe i cieplejsze, zróbmy więc przegląd techniczny naszego jednośladu i zacznijmy pedałować – do pracy, za miasto, po lesie, sami, albo z przyjaciółmi. Przesiądźmy się z miejskiej komunikacji, na rowerową. Wystarczy godzina dziennie nawet niezbyt forsownej jazdy, aby rozruszać mięśnie, dotlenić krew, poprawić pracę serca i sprawić, że wzrośnie ogólna wydolność organizmu. Nie bez znaczenia są też wydzielane podczas jazdy endorfiny, tzw. „hormony szczęścia”, które poprawią nasze samopoczucie.

czytaj dalej


05.01.2016

Kulinarne cytaty


Miłość w czasach zarazy, Gabriel Garcia Marquez


Rozbawiony przystał na to i rzeczywiście już od świtu, przejął dom we władanie. Podał wspaniałe śniadanie, ale zapomniał, że jaja sadzone jej szkodzą i że nie pije kawy z mlekiem.

czytaj dalej


05.01.2016

Kulinarne cytaty


Na domiar złego, Sara-Kate Lynch


Łzy płynęły mi już wolniej, a na propozycję skosztowania trufli całkiem obeschły. - Sam pan je zrobił? - To moja sekretna przyjemność – wyznał z uśmiechem. - Chociaż właśnie przestała być sekretem. Budowlaniec o cudownym sposobie mówienia, wyglądzie niepalącego faceta z reklamy Marlboro i do tego własnoręcznie robiący czekoladki? Zastanawiałam się czy przypadkiem nie śpię i to mi się nie śni. Ale bolało mnie siedzenie. Wydawało mi się, że czuję, jak na pośladku robi mi się siniak w kształcie klucza francuskiego. No i smak czereśniowo-winnej trufli był prawdziwy, przepysznie, cudownie prawdziwy.

czytaj dalej


05.01.2016

Kulinarne cytaty


Dzieci z Bullerbyn, Astrid Lindgren


„Nie wiem, kiedy święta zaczynają się gdzie indziej, ale dla nas, dzieci z Bullerbyn, Gwiazdka zaczyna się już tego dnia, kiedy pieczemy pierniki. Wówczas jest równie wesoło jak w wieczór wigilijny. Lasse, Bosse i ja dostajemy po dużym kawałku ciasta na pierniki i możemy z niego piec, co chcemy.

czytaj dalej


05.01.2016

Kulinarne cytaty


Helen Fielding, Dziennik Briget Jones


Nie Będę Pić więcej niż 14 jednostek alkoholu tygodniowo. Palić. Marnować pieniędzy na: maszynki do makaronu, miksery do lodów i tym podobne kuchenne urządzenia, których nigdy nie użyję; ambitne książki nie do czytania, tylko do dpostawienia dla szpanu na regale; fikuśna bieliznę, bo bez sensu, skoro nie mam faceta. Wydawać więcej niż zarabiam. Pozwalać by na biurku rosła piramida papierów.

czytaj dalej


05.01.2016

Kulinarne cytaty


Tomek Matkowski, Mysza. Bajka nie dla dzieci.


„I przyszło bardzo dużo pięknych myszek, wypięknionych, po wytrwałej i rożnych innych zabiegach, i przybranych w różne szatki jak na wesele. A mysza wpadła w fartuszku, wycierając łapki, bo jeszcze były w mące od robienia kluseczek, i od razu zdobyła pierwszą nagrodę, bo całe jury zakrzyknęło, ze taka kobieta prosto od kuchni to najpiękniejsza kobieta na świecie.

czytaj dalej


05.01.2016

Kulinarne cytaty


Hanna Bakuła, „Hania Bania”


„Wielki Piątek minął wśród szatańskich zapachów i słodkiego podjadania, bo wszędzie pełno było półmisków i rondli. Dziadziuś kręcił mak, a Hania Bania dokładała od góry. (...) Łupiny cebuli do zabarwienia skorupek stały w koszyczku, ale jajek nie wolno było gotować przed sobotą (...).

czytaj dalej







Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software