Kanał na Youtube Fanpage na Facebook




05.01.2016

Zdrowie


Na Suszone słodkości


Dawniej w domowej spiżarni nie brakowało suszonych na słońcu lub ciepłym piecu owoców. Z dzieciństwa pamiętamy może jeszcze sznury cieniutkich plastrów jabłek czy gruszek, które wisiały nad babciną kuchnią, a potem trafiały do wigilijnego kompotu. W wiejskich gospodarstwach były nawet specjalne suszarnie, gdzie suszono owoce, a także ciepłym dymem z liści buku lub grabu podwędzano śliwki. Czasami na lokalnych targach można jeszcze spotkać zawinięte w chustę starsze panie, które tuż przed Bożym Narodzeniem sprzedają wędzone śliwki z pestką. Ich aromat zmienia wigilijny kompot w niepowtarzalny napój. Suszone owoce to wspaniały zapach i słodki smak, który wzbogaca desery, sałatki i mięsa, a przy okazji duża dawka witamin i minerałów, których zwłaszcza zimą nam brakuje.

czytaj dalej


05.01.2016

Zdrowie


Świeże soki - naturalna bomba odżywcza


Trwa moda na wyciskanie soków z owoców i warzyw. I oby tak było jak najdłużej. Dzięki nim nasz organizm może bardzo szybko otrzymać solidną porcję witamin, minerałów i enzymów najwyższej jakości, co tylko może nam wyjść na zdrowie, urodę i kondycję. Soki warto wyciskać w domu, albo wybrać się po nie do coraz popularniejszych juice barów. Można powiedzieć, że świeże soki to naturalne paliwo dla naszego organizmu, dodają nam witalności, wzmacniają nasz system immunologiczny, oczyszczają z toksyn, a nawet zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym, także nowotworom. Często stosowane są też w dietach odchudzających i oczyszczających, gdyż przywracają równowagę w ciele – wystarczy tylko jeden dzień w tygodniu spędzić na samych sokach, by nasz organizm odetchnął z ulgą i był gotowy stawić czoła zagrożeniom współczesnego świata (chemikalia, pestycydy, metale ciężkie, stres).

czytaj dalej


05.01.2016

Apetyt na kulturę


Bill Granger „Nakarm mnie”


Bill Granger popularny australijski restaurator i autor książek kucharskich prowadzi życie na wysokich obrotach. Czasem trudno mu podzielić dobę, aby starczyło czasu na pracę, rodzinę i spotkania z przyjaciółmi. Z takimi problemami boryka się zresztą większość z nas, którym na gotowanie nie starcza już po prostu sił.

czytaj dalej


05.01.2016

Apetyt na kulturę


Barbara Jakimowicz-Klein, Dania z grzybami


Świeże borowiki, kurki czy maślaki kryją w sobie obietnicę prawdziwej rozkoszy dla podniebienia. Dzięki tej książce, łatwo będzie zamienić zdobycze z lasu w prawdziwe delicje.

czytaj dalej


05.01.2016

Apetyt na kulturę


Hanna Szymanderska, Polska Wigilia


To jeden z najwspanialszych opisów naszych rodzimych obyczajów. Znawczyni tradycyjnej polskiej kuchni w pełen ciepła sposób przedstawia ten szczególny dzień z jego bogactwem życzeń, smaków i zapachów.

czytaj dalej


05.01.2016

Apetyt na kulturę


David Bramwell, „Barmańskie triki – impreza na medal”


Chcesz poznać subtelną sztukę aranżowania drinków, mieszania alkoholi oraz całą masę zabaw i gier towarzyskich, dzięki którym każde przyjęcie czy wieczorne wyjście do baru z przyjaciółmi będzie dobrą zabawą? W takim razie przeczytaj poradnik Davida Bramwella „Barmańskie triki – impreza na medal”.

czytaj dalej


05.01.2016

Apetyt na kulturę


„Tradycje polskiego stołu”, Barbara Ogrodowska


Cudze chwalicie, swego nie znacie – zachwycamy się kuchnią włoską, francuską czy chińską, tymczasem nasze rodzime kulinaria są równie smakowite i jak mawiali dawni kucharze – utkane z wielu wątków, więc bardzo różnorodne i dla każdego znajdzie się coś dobrego. Przekonuje o tym Barbara Ogrodowska w swojej najnowszej książce „Tradycje polskiego stołu”.

czytaj dalej


05.01.2016

Apetyt na kulturę


„Jestem miłością” Luka Guadagnino


Ona – dojrzała kobieta od lat żyjąca w świecie konwenansów, rytuałów i codziennych obowiązków. On – młody kucharz, pragnący wyrwać się spod skrzydeł ojca - restauratora. Kiedy się poznają, wydaje się, że różnica wieku jest zbyt duża, aby coś pomiędzy nimi zaiskrzyło. Ale ich drogi coraz częściej zaczynają się przecinać. A jedzenie, serwowane przez kucharza staje się sekretnym kodem, który zbliża zafascynowanych sobą kobietę i mężczyznę (ujęcia w restauracji, kiedy Emma je krewetki są bardziej zmysłowe niż niejedna scena erotyczna).

czytaj dalej


05.01.2016

Apetyt na kulturę


Kuchnia Orientalna


Wydaje się, że potrawy kuchni orientalnej wymagają i specjalnych składników i są pracochłonne. Tymczasem autorzy książki przekonują, że tak nie jest. Okazuje się, że wiele przypraw, aromatów, ziół i korzeni możemy już kupić w naszych sklepach lub zastąpić je rodzimymi odpowiednikami. A część mieszanek przyprawowych bez problemu zrobimy nawet sami.

czytaj dalej


05.01.2016

Apetyt na kulturę


Przepis na życie


"Przepis na życie" to ze smakiem i stylowo zrobiony serial, ze świetną swingową muzyką, który opiera się na fajnie napisanych postaciach przygotowujących lub konsumujących od czasu do czasu coś pysznego.

czytaj dalej







Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software