Kanał na Youtube Fanpage na Facebook




05.01.2016

Smaki


Wkrótce sezon na szparagi


Na straganach spotykamy kilka rodzajów szparagów, najczęściej są to białe i zielone szparagi, które mimo różnic są pędami tego samego gatunku. Różna barwa wypustek wynika z różnego sposobu uprawy – zielone wypustki wyrastają nad powierzchnię gruntu, a białe rosną przysypane ziemią. Kupujmy je tylko w sezonie, zwracajmy uwagę na jędrność wypustek i grubość łodyżek. Te zbyt przerośnięte mogą okazać się zbyt łykowate i trudniejsze do przyrządzenia.

czytaj dalej


05.01.2016

Smaki


Złociste menu


„…Mimozami jesień się zaczyna, złotawa…”, tak , znowu jesień. Na szczęście, choć wieczory są już chłodne, słońce jeszcze nas nie opuszcza. W jego świetle dojrzewają właśnie cudowne warzywa i owoce, które wypełnią nasze podniebienie słodkim smakiem.

czytaj dalej


05.01.2016

Smaki


Moda na cydr


Spacer po warszawskich kafejkach nastraja optymistycznie. Po długoletnim królowaniu w nich wyłącznie piwa nastała nowa moda i co raz częściej w kawiarnianym ogródku można napić się cydru.

czytaj dalej


05.01.2016

Smaki


Ciasto drożdżowe? Poproszę!


Ich charakterystyczny zapach, smak i wygląd potrafią przyprawić o zawrót głowy – nic dziwnego, że nie możemy się im oprzeć. Z owocami, z makiem, z serem, albo tylko z kruszonką – posmarowane masłem i dżemem sprawiają, że zupełnie tracimy dla nich głowę. Ciasta drożdżowe w postaci bab, strucli, pączków, strudli i bułeczek przywołują smaki dzieciństwa i wciąż są na topie wśród wypieków. Kto wymyślił ciasto drożdżowe? To pytanie z serii, co było pierwsze – jajko, czy kura? Nie ma sensu dociekać. Najważniejsze, że jest, a ludzie przez stulecia bawili się przepisami, powołując do życia coraz to nowe słodkości, jak np. Holendrzy, którzy w XVI wieku stworzyli pączki, czyli kulki ciasta smażone w oleju. Kto dziś o tym pamięta? Ale za to każdy za pączka z nadzieniem różanym, nie tylko w ostatki, dałby się pokroić.

czytaj dalej


05.01.2016

Szef kuchni poleca


Paella z krewetkami i chorizo


Proponuję Państwu wyjątkową paellę z krewetkami i chorizo. Przyrządzamy ją wg tradycyjnej hiszpańskiej receptury – smażony ryż z szafranem, chrupiące krewetki, papryka, świeża natka i dodające ostrości chorizo.

czytaj dalej


05.01.2016

Szef kuchni poleca


Jesienne przystawki


Jesienią nie może zabraknąć aromatycznych gruszek z serem Bleu i orzechami włoskimi, suszonych śliwek w chrupiącym bekonie, koreczków z winogronami, które zawsze świetnie sprawdzają się podczas koktajli i przyjęć na stojąco.

czytaj dalej


05.01.2016

Szef kuchni poleca


Wigilijne smaki


Listopad to czas planowania wigilijnych spotkań firmowych. Specjalnie dla naszych klientów przygotowujemy wyjątkowe wigilijne menu. Polecamy bogaty wybór dań rybnych: przysmak Ojców Cystersów, czyli karp delikatnie smażony, pyszny pstrąg w galarecie z limonką, sandacz w śmietanie, rybne przystawki, takie jak tymbaliki czy tatar z łososia, śledzie w różnych marynatach.

czytaj dalej


05.01.2016

Szef kuchni poleca


Karnawałowe party


Na zbliżający się karnawał przygotowaliśmy zestawy bankietowe, które nasi klienci mogą zamówić na firmowe lub też prywatne karnawałowe party.

czytaj dalej


05.01.2016

Szef kuchni poleca


Pracowity styczeń


Po nastrojowych świętach i rozrywkowym Sylwestrze w styczniu czas powrócić do pracy. Początek roku to zawsze okres wzmożonej pracy, planowania strategii, rozdzielania budżetów, wprowadzania nowych produktów i przygotowywania szkoleń. Biznesowe negocjacje trwają niekiedy całymi dniami, a krótkie zebrania przeradzają się w wielogodzinne narady. Aby takie spotkania były efektywne, powinny być dobrze przygotowane. Zarówno od strony merytorycznej, organizacyjnej, jak i kulinarnej.

czytaj dalej


05.01.2016

Szef kuchni poleca


Pączki warszawskie


Na zbliżający się Tłusty Czwartek oraz Ostatki polecam tradycyjne pączki warszawskie z różanym nadzieniem i pudrem lub lukrem. Zachęcam wszystkich panów, by zrobili swoim koleżankom z pracy, szefowym i podwładnym, słodką niespodziankę w dniu 8 marca.

czytaj dalej







Lunch Service, ul. 11 Listopada 28b, 05-816 Michałowice / Warszawa, NIP: 822-10-06-608, tel. 22 578 08 80, E-mail: catering@lunchservice.com.pl

© Lunch Service 2016

Design & Software